Den europeiska blicken och det lokala självstyrets värden
Mats Andrén

Den europeiska blicken och det lokala självstyrets värden

Du kan läsa ladda ner Den europeiska blicken och det lokala självstyrets värden boken i PDF, ePUB, MOBI på vår hemsida. Den europeiska blicken och det lokala självstyrets värden gratis bra bok.


DATUM 2007-08-08
FÖRFATTARE Mats Andrén
ISBN 9789178447381
FILSSTORLEK 3,40 MB
FORMAT PDF EPUB TXT MOBI
SPRÅK SVENSKA
no virus

Bokens övergripande tes är att det finns ett samband mellan den europeiska blicken och diskussionerna om det kommunala självstyrets värden. Det lokala självstyret blir en kontroversiell fråga när idéer formuleras som är hämtade från Europa och bär andra perspektiv än de som är förhärskande i Sverige. Då ifrågasätts och utmanas den svenska traditionen av statskontroll. Då tänks nya tankar, då ser man andra möjligheter. Statsperspektivet ställs mot ett kommunperspektiv.Idag har det kommunala självstyret åter blivit ett omstritt begrepp. I vilken grad skall kommunerna själva avgöra vad de skall ägna sig åt och i vilken utsträckning skall de utföra vad staten ålägger dem? Vilka värden skall det kommunala självstyret hävda? För att förhålla sig till sådana frågor krävs kunskap om vilka det kommunala självstyrets värden är, hur de historiskt har vuxit fram och vilka traditioner de knyter an till. För första gången görs här en undersökning av det svenska kommunala självstyrets värden från dess början och fram till våra dagar. Boken ställer frågor om hur dessa värden diskuterats och förändrats men också hur förbindelserna till den europeiska idéutvecklingen har sett ut.Mats Andrén är professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet och är även verksam vid Centrum för forskning om offentlig sektor/CEFOS. Under senare år har han gett ut Att frambringa det uthärdliga: studier kring gränser, nationalism och individualism i Centraleuropa (Gidlunds, 2001) och Mellan deltagande och uteslutning: det lokala medborgarskapets dilemma (Gidlunds, 2005).

...vstyret blir en kontroversiell fråga när idéer formuleras som är hämtade från Europa och bär andra perspektiv än de som är förhärskande i Sverige. LIBRIS titelinformation: Den europeiska blicken och det lokala självstyrets värden / Mats Andrén. Hitta lägsta pris på Den europeiska blicken och det lokala självstyrets värden (Inbunden, 2007) hos PriceRunner Jämför priser från 6 butiker SPARA på ditt inköp nu! Jämför priser, läs recensioner och hitta mer information om Den europeiska blicken och det lokala självstyrets värden (Inbunden, 2007) på PriceRunner. Den europeiska blicken och det lokala självstyrets värden av Mats Andrén ( Bok ) 2007, Svenska, För vuxna Ämne: Kommunal självstyrelse : historia : Sverige : 1800-talet : 1900-talet, Köp boken Den europeiska blicken och det lokala självstyrets värden hos oss! Vissa av webbplatsens funktioner begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge). Byt surfläge för att kunna lägga artikl...