Mannerheim-ristin ritari 9 Eero Kivelä (e-bok)

Mannerheim-ristin ritari 9 Eero Kivelä

Jarkko Kemppi (författare)

Språk: Svenska
Pris: Gratis

Ladda ner e-böcker

”Ylipäällikkö on pvm:llä 8.9.41 nimittänyt Vapaudenristin 2. luokan Mannerheim-ristin ritariksi kapteeni Eero Olavi Kivelän, joka etulinjan komppanian päällikkönä rykmentin suorittaessa rajalla läpimurron vahvojen vihollisasemien läpi osoitti suurta henkilökohtaista urhoollisuutta ja myöhemmin rajulla vastaiskulla heitti epätoivoisia läpimurtautumisyrityksiä tekevän vihollisen takaisin tuhoten mm. 9 hyökkäysvaunua.”

Vuonna 1908 syntynyt Eero Kivelä oli nuoruudessaan aktiivinen suojeluskuntalainen. Talvisodassa hän palveli komppanian päällikkönä ja kunnostautui legendaarisessa Tolvajärven taisteluissa.

Jatkosodassa Kivelä sai ensimmäisenä reservinupseerina Mannerheim-ristin ritarin arvon. Hän oli mukana Suursaaren valtauksessa ja palveli sodan loppuvaiheessa pataljoonankomentajana, mm. virolaisvapaaehtoisista kootussa JR 200:ssa. Sodan loppuvaiheessa Kivelä ylennettiin majuriksi ja vuonna 1967 reservin everstiluutnantiksi.

Jatkosodan jälkeen kesällä 1945 Kivelä sai 14 kuukauden vankeustuomion asekätkentäjutun yhteydessä. Hän oli yksi operaation keskushahmoista Keski-Suomessa ja Pohjois-Hämeessä.

Ollessaan Valpon vankina Kivelä kuitenkin nousi varasijalta eduskuntaan ja aloitti kansanedustajana 10.10.1945.  Kivelän uraan mahtui suuri määrä myös muita luottamustehtäviä. Varsinaisen työuransa teki Finlaysonin sosiaalijohtajana.